8 ایده برای کاشی

ایرانا نام باشگاه بسکتبال زنان در شهر تهران است که وابسته به کارخانجات کاشی و سرامیک بود. تنها تزیین این ایوانها تلفیق بسیار سادهای از آجر و کاشی در پشت بغلها ست. امروزه تنها بخشی از دیوارهای عظیم و محراب بسیار بلند شبستان جنوبی این مسجد برجای ماندهاست. در بازسازی ارگ مابین سالهای ۱۳۷۹ تا ۱۳۹۱ توسط سازمان میراث فرهنگی ایران باقیمانده علایم و نشانههای مربوط به ساخت و ساز دوران قاجار از این بنا زدوده شد. با آغاز جنگهای ایران و روسیه در سالهای ۱۸۰۴-۱۸۲۴ و جنگ ایران و انگلیس در ۱۸۵۷ این بنا و محوطه پیرامون آن به سرعت به ارگی نظامی تغییر کاربری دادهشد. انواع متنوعی از سفالینهها کمی پس از روی کار آمدن سلجوقیان در ایران ظاهر شد. این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شمارهٔ ثبت ۱۷۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. غزلی با مطلع «من نه آن رندم که ترک شاهد و ساغر کنم»، غزل شمارهٔ ۳۴۶ از دیوانِ حافظ در تصحیحِ محمد قزوینی و قاسم غنی است.

در همین عصر هم شاهد تذهیب در لابه لای حروف خطوط و سطرها نیز کاشی مترویی هستیم. شکلهایی که در تذهیب استفاده میشود بیشتر شامل نقشهای گیاهی و بخصوص نقوش معروف به اسلیمی است. به بازماندههای ایوان جنوبی مسجد علیشاه در شهر تبریز گفته میشود. در فضای پیرامون ارگ مسجد بزرگی بنام مصلی بزرگ تبریز بنا شده که بخشی از فضای دیداری ارگ را تهدید کرده. استفاده از این بنا به عنوان قلعهٔ نظامی به ویژه در دوران قاجار تا پایان حکومت خودمختار آذربایجان مشهود بودهاست. بین سالهای ۱۳۵۳ تا ۱۳۵۷ بیشتر سازههای قاجاری بنا به بهانهٔ ایجاد فضای سبز تخریب شد. در سال ۱۳۱۰ حصار و باروهای قاجاری ارگ تخریب شد و این بنا در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. با فروریختن سقف بنا به هنگام ساخت و با مرگ علیشاه ادامه ساخت بنا در آن زمان متوقف شد. در نتیجه این خاکبرداری بازماندههای زیرساختهای مسجد ارگ علیشاه نابود شد. روسها قصد داشتند که یک بانک استقراضی یا شعبهای از آن را در بازار تهران دایر نمایند. آنها توپی را نیز به بالای ارگ انتقال داده بودند تا در دفاع از مواضع خود از آن استفاده نمایند.

در سالهای ناتوانی و انحطاط بغداد که فرماندهان ترک و کرد و گیل و دیلم خلیفه را هم در تختگاهش دست نشانده قدرت و غلبه خویش کرده بودند، با آن که در ایران اندیشه ایجاد یک قدرت پایدار همراه با زنده ساختن حکومتی مانند حکومت ساسانیان در خاطر بسیاری از داعیهداران این دوره، از گیل و دیلم و طبری شکفته بود، به بار نشستن این آرزو آن هم در یک مدت کوتاه، تا اندازهای تنها برای آل بویه ممکن شد که آن نیز به سبب اختلافات خانگی، تقید به پیروی از دعوت زیدیان و برخورد با آشوبهای خراسان به نتیجه نرسید، با این حال پایهگذار این سلسله علی بن بویه دیلمی ملقب به عمادالدوله و برادرزادهاش فنا خسرو بن حسن معروف به عضدالدوله، با وجود محدود بودن قلمرویش و با آن که در زمان آنها فرصتی هم برای زنده ساختن فرهنگ باستانی در قلمروشان پیدا نشد، باز استعداد خود را برای بازسازی یکپارچگی از دست رفته سدههای دور نشان دادند. در سال ۱۳۶۰ به بهانه تأسیس مصلای نماز جمعه، دیوار شمالی عهد ایلخانی ارگ و به همراه پلکان قاجاری ارگ توسط جهاد سازندگی با استفاده از بولدوزر و مواد منفجره تخریب شد. او توضیح میدهد که چگونه بهزاد و خوشنویس شاه محمود نیشابوری همراه شاه اسماعیل به میدان جنگ در چالدران پیوستند و او آنها را در یک غار پنهان کرد زیرا در صورت پیروزی عثمانی از امنیت آن دو بیمناک بود.

سردارسپه اظهار کرد که امنیت مملکت با اوست و به وظیفهٔ خود عمل کرده است. در روز جمعه ۲۲ سپتامبر ۲۰۱۹ (۲۹ شهریور ۱۳۹۸) آمریکا تحریمهای جدیدی علیه بانک مرکزی ایران، صندوق توسعه ملی ایران و شرکت اعتماد تجارت پارس وضع کرد. باب شکایت به محمدشاه برد: «اگر تو گوشهای از ستمروایی این مرد را میدانستی، از او انتقام میگرفتی زیرا که تا روز رستاخیز پادشاهی تو را آلوده ساخت.» او محمدشاه را به آیین خود جلب کرد. شیرکوه و دامنههای آن در روستاهای کوهپایه ای واقع در بخش نیر از مهمترین حوزههای باران خیز استان است، هر چه از ارتفاعات فاصله بگیریم میزان بارندگی کاهش مییابد، به طوریکه از ارتفاعات تا دامنهها و از دامنهها تا کوهپایهها و سرانجام دشتها میزان بارندگی کمتر گشته و در مجاورت کویرها و کفههای کویری ابرکوه به حداقل میرسد. بنای نخستین ارگ در میان سالهای ۷۱۸ تا ۷۳۹ هجری قمری با هدف ساخت آرامگاه بزرگی در صحن مسجد علیشاه تبریز در هنگام وزارت علیشاه انجام شد.